2. évad

Alap fókuszunk a királyok korára esik, Dávidtól Salamonon át Izrael teljes széteséséig, de a demokráciától a művészeteken át sok mindenről szó lesz.


1. rész: Dávid, Isten gyermeke

Dávid királyról beszélgetünk, illetve arról, miként fedezte fel, hogyan lehet apa-fiú viszonyba kerülni az Örökkévalóval. Ez vajon ma is lehetséges az ember számára? Ezen kívül szó lesz Cion hegyéről, a Szent sátorról, illetve arról, vajon miért dönthetett úgy Isten, hogy szükség van a Jeruzsálemi Szentély felépítésére.

2. rész: Zsoltárok művészete

Vajon mire való a művészet ebben a világban, és miként vélekedik róla a Biblia? A Zsoltárok könyve, és a Törvény korának Istent dicsérő zenei eszközei művészetnek minősülnek egyáltalán? És mi maga a zene, de főleg mi a szerepe létezésünk tekintetében?

3. rész: Királyok demokraciaja

Miként vélekedik a Tóra az államigazgatás kérdéséről, és vajon mit gondol a demokráciáról. Mit tartana ideális berendezkedésnek, és mit enged meg rendkívüli, vagy elképzeléseitől eltérő esetben. Szó lesz arról, mit is takar a Bibliában sokat szereplő 'Prófétai Iskola' intézménye, és mi maga a prófétálás, valamint hogy ma létezik-e ilyesmi egyáltalán.

4. rész: Elhívás

Mi történik akkor, amikor egy ember egyszer csak úgy érzi, Isten bizonyos dolgokban talán hasznát vehetné képességeinek? És vajon honnan lehet tudni, hogy ezt tényleg az Örökkévaló szeretné? Miért vannak az embernek kiemelkedő képességei bizonyos területeken, és mi egyáltalán maga a tehetség?

5. rész: Szerelmetes sorscsapás

Átbeszéljük Dávid bujdosásának okait, és körülményeit, illetve személyiségének leglényegesebb összetevőit. Megvitatjuk, mi volt a különbség Dávid, és Jézus etikája között, és hogy vajon miért olyan típusú szent könyv a Biblia, amely ennyi negatív dolgot állít saját hőseiről. Végezetül szól lesz arról, Dávidhoz hasonlóan miért botlanak meg az emberek, még ha az Örökkévalóhoz nagyon közel állnak is.

6. rész: Minden hiábavalóság

Bibliai beszélgetéseink Salamon történetével folytatódnak, bölcsesség, áldás okozta nehézségek, siker és bukás természete.

7. rész: A bölcsesség mint olyan

Salamon példabeszédeiből igyekszünk tudást, józanságot és kreativitást meríteni.

8. rész: 3 és ½

A teremtés részleteiről kevés a konkrét tudásunk, ezúttal mégis megkíséreljük tudományos és filozófiai szemszögből, napról napra rekonstruálni ezeket az eseményeket, amelyben egy kiváló biofizikus is segítségünkre lesz. Vendég: dr. Lukács András

9. rész: Évi mondja: Nem, nem, nem. Nem enged a korszellem.

Folytatjuk Salamon Példabeszédeiről szóló asszociáció sorozatunkat, ezúttal jelen civilizációnk élhetőségéről, továbbra is bölcsességről, valamint Isten emberiséggel kapcsolatos átfogó pedagógiai szisztémájáról.

10. rész:  Gyönyörködni a törvényben

Vajon milyen törvény szerint élünk majd a Messiási Királyságban? Lesz-e akkor Törvény, és vajon hogy gondolkodtak erről az apostolok idejében? Hol tart ennek tárgyalásában a kereszténység, és hová lenne talán jó előrelépni e tekintetben? Heves vita kerekedik Salamon Példabeszédeinek tovább tárgyalásában, melynek során Kornis Mihály is csatlakozik hozzánk egy rövid időre.

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el